מאמרים

ספורט טיפולי לילדים

ספורט טיפולי יכול להיות מסע מרתק של ילדכם בדרך לגילוי עצמי והתפתחות אישית– זהו השילוב הייחודי בין עולם הספורט לעולם הטיפול.

ספורט טיפולי יכול להיות מסע מרתק של ילדכם בדרך לגילוי עצמי והתפתחות אישית– זהו השילוב הייחודי בין עולם הספורט לעולם הטיפול.
באמצעות הכוונה "תיאטרלית" על-ידי מדריכים מוסמכים בתחום החינוך הגופני, הספורט הטיפולי מאפשר לילדים, למתבגרים וגם למבוגרים להתמודד עם אתגרים פיזיים, רגשיים ונפשיים ולהתגבר עליהם באמצעות פעילות גופנית מותאמת המועברת באופן פרטני או קבוצתי.

מהו ספורט טיפולי?

זהו תחום טיפולי רב-תחומי שמשלב עקרונות מעולם הרפואה, הפיזיותרפיה, הפסיכולוגיה והחינוך הגופני ומציע גישה חדשנית לטיפול.
ספורט טיפולי משלב אלמנטים מעולם המשחק והדמיון תוך כדי תנועתיות הכוללת את כל חלקי הגוף, בתיאום ובתכנון נכון ובכך משפר את איכות החיים.

20250126124853.444.jpg

מהם היתרונות של הספורט הטיפולי?

הספורט הטיפולי הוא תחום חדש יחסית אשר נלמד ונרכש כמקצוע בפני עצמו במכללות לספורט כמו מכללת וינגייט וגבעת וושינגטון. בשנים האחרונות תחום זה זוכה להכרה הולכת וגוברת ככלי טיפולי יעיל ומגוון.
הספורט הטיפולי הוא כמו תרופה, ללא מרשם, מרפא ומחזק את הנפש, את הגוף ומעניק כנפיים לביטחון עצמי ולהעלאת הדימוי החיובי.

דמיינו ילד הסובל מחרדה חברתית, מתקשה ליצור קשרים עם בני גילו, עוד בשנותיו הראשונות הגננת מעידה כי הילד משחק לבדו, על אף שניכר כי הוא מעדיף להתחבר לילדים נוספים בגן. אם הוא מנסה ונוחל כישלון נגרם לו מפח נפש אדיר שמשאיר חותם. כאן בדיוק נכנס הקסם של עולם הספורט הטיפולי. בעזרת טיפול ספורטיבי הילד מוצא מקום בטוח להתבטא ולשפר את הביטחון העצמי שלו והניסיון להתחבר לקבוצה הופך לרוב לטבעי יותר.

  • גישה העוסקת במכלול הגוף השלם: מטפלת בנפש ובגוף כיחידה הבנויה אחת מהשנייה.
  • מותאם אישית למטופל: תכניות האימון מותאמות לצרכים ולמגבלות של המטופל
  • פעילות מהנה, חווייתית, מעשירה וחיובית.
  • מגוון אפשרויות: ספורט טיפולי מחולק לנושאים ולתתי נושאים כך שבכל מפגש מגלים ונחשפים לפעילויות שונות
  • מותאם על-פי גיל המטופל ועל-פי יכולות ותוך כדי המפגשים דרגות הקושי עולות בהדרגה.
  • מפגש חברתי: כל מפגש מספק הזדמנות ליצור קשרים חברתיים חדשים.

מהן המטרות העיקריות של הספורט הטיפולי?

  • שיפור הבריאות הפיזית: חיזוק השרירים, שיפור הכושר הגופני, סיבולת לב-ריאה, גמישות וכן הקלה על כאבים.
  • שיפור הבריאות הנפשית: הפחתת חרדה, דיכאון או מתח נפשי, שיפור מצב הרוח הכללי, הרגשת רווחה "אני יכול, אני מסוגל, אני מצליח"
  • שיפור תפקודים קוגניטיביים: שיפור הקשב והריכוז, הזיכרון, היכולת ללמוד, לנטרל הסחות דעת, להיות מפוקס ומדויק יותר, חדות חשיבה בתכנון ובתנועה.
  • שיפור ההערכה העצמית: עידוד תחושת מסוגלות ויעילות עצמית, שיפור הדימוי העצמי להעלאת הביטחון האישי. הובלת המטופל להציע את עצמו בחברה למשחק או השתתפות מתוך הבנה כי יש לו מה להציע ומה לתרום למשחק ולפעילות.
  • שיפור מיומנויות חברתיות: יכולת לתקשר עם הסביבה, ליצור קשרים חברתיים, להתמודד עם קשיים וסיטואציות חברתיות, לחזק את הביטחון העצמי
  • שיפור הערכה עצמית: עידוד למסוגלות ויעילות, אמונה ביכולות החבויות בתוך המטופל.
  • שיפור ההתנהגות: הפחתת תוקפנות ואימפולסיביות, שליטה ברגשות במצבים מסוימים.

20250126124933.695.jpg

אילו סוגי ילדים מטופלים בו?

ילדים עם קשיים חברתיים

ילדים אשר רוצים לשפר את המיומנויות החברתיות יכולים להפיק תועלת רבה מספורט טיפולי.
בעזרת הספורט הטיפולי ניתן לעזור לילדים ללמוד כישורי חיים, ללמוד טוב יותר להסתדר בחברה, ללמוד כיצד להציע את עצמך למשחק, לפתור מצבים אשר נקלעים אליהם בזמן משחק, להתגבר ולפתור בעיות ועוד.

ילדים עם קשיים רגשיים

ילדים שחווים חרדה, דיכאון או בעיות התנהגות יכולים להשתמש בספורט טיפולי כדרך לבטא את רגשותיהם, לשפר את הדימוי העצמי שלהם ולהגביר את הביטחון העצמי.

ילדים עם קשיים התפתחותיים

ספורט טיפולי מתאים מטרות הטיפוליות של הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם, סירבול מוטורי, ילדים אשר סובלים מחולשה בשרירים, והפרעות/ עיכובים התפתחותיים אחרים.

ילדים עם כאבים כרוניים

פעילות גופנית מותאמת כמו ספורט טיפולי יכולה לעזור לילדים עם כאבים לשפר את התנועה, להפחית את הכאב ולהגביר את האנרגיה החיובית.
ובכלל כל ילד שרוצה לשפר את המיומנויות הפיזיות והמוטוריות בצורה חווייתית ומהנה.
כיום גם ילדים בריאים מבקשים להשתתף בפעילות ספורט טיפולי לפתח כישורים חדשים וליהנות מפעילות גופנית.

אילו פעילויות ספורט טיפוליות קיימות בעולם הספורט הטיפולי?

תרגילים מוטוריים העוזרים לשיפור הקואורדינציה, שיווי משקל, תכנון תנועה, ויסות כוח, תיאום עין ורגל, התמצאות במרחב, מיומנויות כדור ועוד.
פעילות גופנית מותאמת כוללת משחקים ותרגילים העובדים על סיבולת לב ריאה, משחקים העובדים על היכולת לפתח שיתוף פעולה בזמן משחק וכאלו המסייעים בתקשורת חברתית ופיתוח מיומנויות חברתיות.
שימוש בכלים ובאביזרים מגוונים כמו כדורים, חבלים סולמות, קוביות, טבעות, חישוקים, גלילים ועוד- הם משמעותיים.

כיום ניתן למצוא פעילויות נוספות כמו רכיבה על סוסים, כדורגל, ריקוד, תנועה במים וכדומה אשר משתמשים במונח "ספורט טיפולי" כי מדובר בפעילות גופנית דרכה ניתן לטפל בגורמים אחרים: טיפול במים - להשרות רוגע, שלווה והרפיה לגוף. דרך הכדורגל ניתן לטפל בהוצאת מרץ ועבודה על זריזות, דיוק ומהירות תגובה. אך חשוב לציין שספורט טיפולי הוא יחידה ממוקדת ושלמה העוסקת בתחומים שצוינו לעיל.

20250126124958.119.jpg

מאמרים