שיתוק מוחין

טלפון 02-6494-327

פקס 02-6494-800

הנכם מוזמנים לצרף את המטפלים הקבועים של ילדכם

ילדים עם שיתוק מוחין מטופלים באופן שוטף במסגרות השונות של אלי"ן.

מעקב אורתופדי הינו חשוב מאוד לאורך כל תהליך הגדילה של ילדים עם שיתוק מוחין, בשל בעיות אורתופדיות ייחודיות לאוכלוסיה זו המצריכות מעקב וטיפולים שונים, ביניהם מעקב אחר מפרקי הירך, התאמת מכשור, והחלטות על צורך בהתערבות ניתוחית.

באלי"ן מתקיימת מרפאת שיתוק מוחין משולבת רב ציוותית, בה הבדיקה האורתופדית נעשית על ידי אורתופד ילדים מבית חולים הדסה. 
ניתן גם להיבדק במרפאה אורתופדית בלבד במסגרת מרפאות החוץ, ע"י רופאות המחלקה ד"ר אילון או ד"ר פרנקל.

 

מעקב מפרקי ירך

מעקב מפרקי ירך הוא אחד הדברים החשובים ביותר לילדים עם שיתוק מוחין. השינויים במתח השרירים הנגרמים משיתוק מוחין עלולים לגרום לפריקה של מפרקי ירך, המתרחשת באופן הדרגתי לאורך חודשים או שנים. כאשר יש פריקה מלאה של מפרק הירך, הדבר עלול לגרום להגבלה משמעותית בתנועה, קושי בשמירה על הגיינה בסיסית, וחשוב מאלה – כאב משמעותי. מסיבות אלה, חשוב להקפיד על מעקבי מפרק ירך, לפי הנחיות החברה הישראלית לאורתופדיה ילדים.

שמירה על מפרק הירך במקומו מצריכה פישוק, ולכן חשוב להקפיד על שימוש בכרית פישוק, אם קיבלתם המלצה כזו.

כאשר מתחילה להתפתח פריקה של מפרק הירך יש צורך בהתערבות, אשר יכולה להיות ע"י הזרקות בוטולינום, ניתוחי שחרור גידים, ולעיתים אף ניתוחים המצריכים חיתוך של העצמות.

 

טיפולים ניתוחיים: שחרור (הארכת) גידים

כאשר שריר נמצא במתח גבוה לאורך זמן, שכיח שמופיע קיצור שלא מאפשר הגעה לטווח תנועה תפקודי. לעיתים, כאשר קיצור של שריר מפריע לתפקוד, מגביל ניידות, או גורם לבעיות בטיפול השוטף בילד, יש צורך בניתוח להארכת השריר.

איך מחליטים מתי לבצע את הניתוח? ההחלטה לפי הבדיקה הגופנית של הילד/ה בניידות ובשכיבה. לעיתים מבוצע צילום אגן לפני קבלת החלטות.

מה צפוי לאחר ניתוח? לאחר ניתוח לשחרור גידים, מקבעים את המפרקים המעורבים בגבסים או בסדים ייעודיים, למשך 4-6 שבועות, בהתאם לאזור שנותח. על פי רב, מותרת עמידה עם הגבסים החל מיממה לאחר הניתוח. עם זאת, בד"כ אין טעם בטיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים כאשר הילד עם גבס, ואת תקופת השיקום העיקרית מתחילים מיד לאחר הורדת הגבס.

מסגרות השיקום האפשריות לאחר ניתוח שחרור גידים הן – המסגרת החינוכית הרגילה של הילד, אשפוז מלא באלי"ן, אשפוז יום באלי"ן, או תגבור פיזיותרפיה (לעיתים באלי"ן ולעיתים במסגרת הקהילה).

אנו ממליצים לתאם פגישת הכנה מספר שבועות לפני מועד הניתוח, שבה נוכל להכיר אתכם ואת הילד/ה, ואז ניתן יהיה לבנות עבורכם תכנית שיקום מותאמת אישית, הן מבחינת המסגרת המתאימה ביותר, והן מבחינת סוג הטיפולים הנדרשים. ניתן לקבוע פגישה בטלפון 02-6494327.

 

ניתוחים לטיפול בעיוותי שלד הנגרמים בשל שיתוק מוחין (ניתוח גרמי)

במקרים מסוימים, מתח גבוה של שרירים, בשילוב עם מגבלות בניידות, עלול ליצור עיוותים של העצמות ושל המפרקים. כאשר עיוותים אלה גורמים להפרעה תפקודית, לכאב, או לבעיה בטיפול השוטף בילד, עולה הצורך בתיקון העיוות. מדובר לרוב בניתוחים גדולים, הכוללים חיתוך עצמות, לצורך שינוי מבנה הגפה, וקיבוען מחדש על ידי פלטות וברגים.

Cerebral Palsy (CP)

איך מחליטים מתי לבצע את הניתוח?

ההחלטה מתבצעת לפי התלונות של הילד/ה, לפי הבדיקה הגופנית של הילד/ה בניידות ובשכיבה, ועל פי צילומי רנטגן.

מה צפוי לאחר הניתוח?

לאחר ניתוח הכולל חיתוך עצמות צפוי שיקום ממושך של מס' חודשים.

צורת הניידות המותרת מיד לאחר הניתוח נקבעת בהתאם לסוג התיקון שבוצע. לא תמיד ניתן להעריך מראש האם תותר עמידה לאחר הניתוח, ונוכל לדעת רק בסיום הניתוח את ההנחיות הרפואיות.

ניתוח גרמי הוא רק תחילת הדרך. לאחר הניתוח, לרב אנו ממליצים על אשפוז מלא במחלקת השיקום, לפחות עד הפחתה בכאב, תרגול נשימה ומעברים, ועד להתארגנות בבית עם הציוד הנדרש למהלך תקופת ההחלמה. לאחר תקופה קצרה באשפוז מלא, ובהתאם להנחיות שיינתנו ע"י המנתח/ת, נוכל לתכנן את משך האשפוז המלא, ואת המסגרת המתאימה ביותר עבורכם למהלך השיקום הארוך (אשפוז מלא, אשפוז יום, המסגרת החינוכית הרגילה שלכם וכדומה).

אנו ממליצים לתאם פגישת הכנה מספר שבועות לפני מועד הניתוח, שבה נוכל להכיר אתכם ואת הילד/ה, על מנת שנוכל להיערך טוב יותר לתקופת האשפוז הצפויה ולתכנן עבורכם תוכנית שיקום מותאמת אישית מבעוד מועד. ניתן לקבוע פגישה בטלפון 02-6494327.

טיפולים אורתופדיים לשיתוק מוחין

 הזרקות רעלן בוטולינום 

מה להביא לבדיקה במרפאה?

  • פרוט התכנית הניתוחית המתוכננת (מכתב מהאורתופד המנתח)
  • מכתב עדכני מפיזיותרפיסט/ית המטפלים בילד/ה באופן קבוע
  • כל הסדים ומכשירי ההליכה שברשותכם
  • דיסקים עם צילומי רנטגן, אם בוצעו במהלך השנה האחרונה במסגרת רפואית אחרת